Pardus... Özgürlük İçin...
<
Yeni oyuncağımda yapılması gereken, donanıma özel, bazı küçük ayarlar var. IBM ThinkPad T42 2374 üzerine Mandrake 10.1 OE kurduğumda kendi donanım taraması ve kurulumda eksik şeyler kaldı. Bunlar :
  • Güç Yönetimi : İşletim sistemine kapan dediğimde ( poweroff ) tamamen kapanmıyor, güç yönetimi ile ilgili tuşlar çalışmıyor.
  • Modem : Softlink modem sürücüleri yüklü olmasına rağmen çalışmıyor
  • Kablosuz ağ : Henüz bir kablosuz ağ ortamına sahip olmadığım için denenmedi.
Güç Yönetimi Öncelikle gidip Internette küçük bir araştırma yaptım. Başkaları bu konu üzerine çalışmış mı? Ve bingo... Chris McDonough T42 kurulum notları tutmuş. Kendisi de başkalarının tuttuğu notlardan yararlanarak Fedora ve Ubuntu kurmuş. Bu sitelerden okuduklarım sonucunda,
  1. kapanma sırasında güçün tamamen kesilmemesinin acpi modülündeki bir hata yüzünden olduğunu ve düzeltmek için çekirdeğin yamanıp yeniden derlenmesi gerektiğini öğrendim. Bunu yapmaya açıkcası gönülsüzüm. Mandrake çekirdeğini kendim derlersem eğer daha sonra çerkirdekle ilişkili bütün paketleride benim derlemem gerekecek. Sistemi sonlandırdıktan sonra biraz daha kapatma düğmesine basarak bu işlemi hallede bilirim sanırım.
  2. ThinkPad'in özel tuş ve donanım özellikleri için ibm_acpi sürücüsünün bulunduğu ve bunun kurulması gerektiğiydi.
ibm_acpi sürücüsününü sourceforge'dan indirdim. Açtım ve benioku dosyasını okumaya başladım. Diyordu ki sadece klasörün içine girip make, make install yapın. Bende öyle yaptım ve hata aldım. Çünkü çekirdek kaynak kodu paketini yüklememiştim. Çekirdek kaynak kodunu yükledikten sonra tekrar denedim ve evet oldu.
$>su #>make #>make install
ardından derlenmiş olan modülü yükleyip denedim
#> modprobe ibm_acpi
bu işlemin ardından /proc/acpi/ibm dizini açılmış oldu. ThinkPad'e özel donanım ayarlarına burdan erişilebilmekte. Örneğin klavye ışığının yanması için
#> echo on > /proc/acpi/ibm/light
yazmak yeterli. Bu işlemlerin ardından özel tuşların çalışması için denemelere başladım. Bu tuşların aktif olması için
echo enable > /proc/acpi/ibm/hotkey
yazmalı ve acpid'nin yeniden başlatılması gerekmekte. Bunları yaptıktan sonra ilk olarak Fn+F3 ile ekranı kapatmayı denedim ve ı-ıh bişi olmadı. Hemen dokümana geri dönüp nedir diye bakmaya başladım. ibm_acpi'nin ürettiği yeni olayları ( event ) yakalayıp karşılığında işlem yapacak ayarların betiklerin yerine konması gerekiyormuş : sürücü ile birlikte gelen dosyaları yerlerine ( /etc/acpi/events ve /etc/acpi/actions ) kopyaladım. Tekrar denedim ve gene bişi olmadı. Bu sefer /etc/acpi/actions/blank.sh'ı tek başına çalıştırdım ve hata aldım, /proc//environ yok diyordu. Aradaki değişken pidof komutu ile dolduruluyordu ve gidip bunu "pidof /usr/X11R6/bin/X"den "pidof X"e çevirince çalıştı. Ardından Fn+F3 ile denedim gene çalıştı. Şimdi sıra Fn+F4 ve Fn+F12'ye geldi yani Suspend ve Hibernate. Bunları denedim ve sonuç yok. Olay dosyalarına baktım ( /etc/acpi/events/sleep ve /etc/acpi/events/hibernate ). Burda yazan komut ve ayar dosyaları benim sistemimde yoktu. Biraz arandıktan sonra suspend ve hibernate işlemleri için /proc/acpi/sleep üzerinden yapıldığını gördüm ve bu dosyaları buna göre yeniden düzenledim:
  • sleep için : echo 3 > /proc/acpi/sleep
  • hibernate için : echo 4 > /proc/acpi/sleep.
Denedi ve tamam. Şimdi mekineyi tekrar açtıktan sonra modülün yüklenmesini sağlamak lazım. Bunun için /etc/modules dosyasına gidip ibm_acpi'yi ekledim. Makineyi tekrar başlattım ve ve ve : çalışmadı. Hemen lsmod ilen bakındım neler yüklü hayır modül yüklenmemiş, hata kayıtlarını taradım hata felan da gözükmüyor, ee n'oldu nerede modül. Tekrar elle denedim ve yüklendi. Tekrar düştüm internet yollarına ve anlaşıldıki 2.5 ve üzeri çekirdeklerde modüller /etc/modprobe.preload dosyasından kontrol ediliyorlarmış. Modülü bu dosyaya ekleyip yeniden başlattım ve ve ve : gene çalışmadı. Yeniden lsmod yaptım, modül yüklü. Neden olur nasıl olur derken aklıma kısa yolların aktif hale getirilmesi gerektiği geldi. Denedim ve çalıştı. Bu sefer /etc/init.d/acpid dosyasının start bölümüne
echo enable > /proc/acpi/ibm/hotkey
satırını ekledim. Makineyi yeniden çalıştırdım ve ve ve : Çalıştı. Henüz Fn+F7 ile ekran değiştirmeyi ( harici monitör bağlantısı ) denemedim. Ama orda da sorun çıkacağını sanmıyorum. Evde denek isteyenlere özet :
  1. ibm_acpi sürücüsünü indirin
  2. istediğiniz bir klasöre açın
  3. make ve make intall komutlarını çalıştırın
  4. config/etc/acpi altındaki dosyaları /etc/acpi/ altına kopyalayın
  5. /etc/acpi/events/sleep dosyasını action=echo 3 > /proc/acpi/sleep olarak düzeltin
  6. /etc/acpi/events/hibernate dosyasını action=echo 4 > /proc/acpi/sleep olarak düzeltin
  7. /etc/modprobe.preload dosyasına ibm_acpi satırını ekleyin
  8. /etc/init.d/acpid dosyasının start bölümüne echo enable > /proc/acpi/ibm/hotkey satırını ekleyin
not : bu işlemleri root olarak yapmalısınız ve çekirdek kaynak kodlarını sisteminize yüklemiş olmalısınız. Referanslar : ibm-acpi - IBM ThinkPad ACPI Extras Driver Thinkpad Install Notes Debian GNU/Linux on a Thinkpad T42p Linux on the IBM Thinkpad T42 (Model 2378-FVU) Installing Red Hat Enterprise WS 3.0 or Fedora Core 2 on the IBM Thinkpad T42p 2379-DYU
/p>
<

<1yorum:

    <
  • ama bunu bir çocuğa anlatır şekilde internetten indirebileceğimiz programlarıda linklerini vererek tane tane anlatırsan çok makbule geçecek.
    ben pardus kullanıyorum bilgisayarım ibm R40e ve ses kontrol tuşları çalışmıyor, ekran ışığını ayarlayamıyorum, windowsdayken fn la gerekli tuşlara basarak yapabiliyordum. en üstte solda ses yükselt alçalt, yükselt ve mute tuşlarını çalıştıramadım. bilgisayardan lcd ye görüntü aktaramadım. bunlar hep windoxs ta yapabiliyordum. ama grub ekranı gelene kadar bu tuşlar çalışıyor, pardusa geçince aktif değil. key kodları alayım dedim çalışmadığı için bu tuşlar alamadım(ses tuşları-klavye üzeri) yardımcı olabilirsen çok sevinirim.
    e-mail: atakancan222@hotmail.com/p>

    <Anonymous Adsız saat <Şubat 20, 2008 11:27 ÖÖ/a>'de yazdı < /p>

  • <

<< Geri dön

< <